HISTORIEK VAN TENNISCLUB DE MAENE

2 november 1982: geboorte van Tennisclub de Maene. Twee buitenvelden in asfalt in ‘de Kuip’ aan zwembad. Voorzitter: André Blontrock. Secretaris: Stefaan Develter. Penningmeester: Milo Opsomer. Bestuursleden: Gerard Casier, Michel Moerman, Dirk Vandenabeele, Remi Anzempamper, Marc Willaert en Jan Verhelst.

December 1983:

 • ingebruikname van zaal Tirol langs Esenweg 112. Eén veld in beton.
 • Aansluiting van club bij L.T.B. (landelijke tennisbond), onafhankelijke tennisbond in Vlaanderen met zetel in Bredene.

Januari 1983: eerste vriendschappelijke tornooi tegen Ichtegem in zaal Tyrol. Hoorelbeke André, Degrijse Roland, Michel Moerman, Opsomer Milo, Pascal Goderis, Patrick Steen, Dirk en Francois Vandenabeele, Willy Dehoorne, Milo Opsomer, Jan Verhelst en Rudy Despeghel waren de Diksmuidse deelnemers.

17 maart 1983: eerste paaseierenkaarting in Zonnestraal

2 april 1983: paastornooi tussen De Maene, Zarrenhof, Koekelare en in De Branding Bredene.

Juli 1983: eerste enkeltornooi reeksen D en C4 (toen laagste klassement). Winnaar Pascal Goderis

1 december 1983: aanbod van eerste tennislessen door Jan Verhelst, ook Francois Vandenabeele en Patrick Steen gaven les. Turnleerkracht Herman Demoen van het VTI gaf vele jaren les aan het zwembad en in Zonnestraal.

17 december 1983: eerste algemene vergadering in café-restaurant ’t Fort

Januari 1984:

 • 141 leden, hoofdzakelijk uit Diksmuide. Ook leden uit Zarren, Kortemark, Houthulst, Werken, Veurne, Staden, West-Rozebeke.
 • 30 sponsors (Zakenkantoor Hoet, Houthandel Leirman, Vandeginste G. & zoon: toen ook al sponsor)
 • Lidgeld indoorzaal: 600 frank voor volwassenen en 300 frank voor jeugdleden
 • Francois Vandenabeele en Patrick Steen : meest talentvolle spelers van de club

17 & 18 maart 1984: eerste wisselbeker Diksmuide – Zarren. Diksmuide won nipt.

April 1984: eerste deelname aan interclub (4 herenploegen en 1 damesploeg)

Juni 1984: Vlaams kampioen heren 1 tegen TC Weinemier uit Brussel in Wijnegem (Francois en Dirk Vandenabeele, Pascal Goderis, Rudy Despeghel en Jan Verhelst

1986:

 • Nieuwe samenstelling bestuur. Milo Opsomer wordt voorzitter. Georges Demaeght, Lena Sybers, Secretaris Rita Vandamme en Eddy Decaestecker nemen het roer over.
 • In datzelfde jaar wordt onze indoorzaal een dancing. Wij verhuizen naar een metalen koepelzaal achter de dancing (eerst Boccardi, later Ferraris).
 • Extra asfalten buitenterrein naast café Tirol.

1989: na het volgen van trainerscursus bij de Landelijke Tennisbond start Eddy Decaestecker met een nieuwe jeugdwerking. Er waren weinig jeugdspelers actief in De Maene. Eddy geeft gratis tennisles op zaterdagnamiddag aan kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Februari 1990: jeugdwerking kent veel succes. Een 80-tal jongeren tussen 9 en 12 jaar volgen les.

1990: onze zaal is zo goed als volledig vernield door zware storm. Dankzij inspanningen van eigenaar en bestuursleden kunnen we de zaal opnieuw speelklaar krijgen. Elk jaar opnieuw blijven we ons indoortornooi organiseren en spelen vele spelers mee in de interclubkompetitie. Ook was er jaarlijks een clubkampioenschap voor onze eigen leden.

Februari 1991: Petra Demaeght wordt de jongste clubkampioen bij de dames. Eddy Decaestecker wordt voor de derde keer op rij clubkampioen.

September 1991: meer dan 70 spelers nemen deel aan ons enkel- en dubbeltornooi. Bij de dames won Katrien Vanooteghem. Eddy Decaestecker versloeg Patrick Steen en in het dubbelspel won Eddy Decaestecker samen met Steven Devos uit Woumen van de favorieten Koen en Dirk Mergaert van tennisclub Kortemark.

1991: een 50-tal jongeren gaan ook les volgen in TC Come Back Langemark en kunnen er deelnemen aan de interclubcompetitie en andere tornooien omdat deze club aangesloten was bij de Vlaamse Tennisfederatie.

1992: Tc De Maene bestaat 10 jaar

1996: onze indoorhal krijgt een nieuwe bestemming. We zoeken naar een nieuwe indoorzaal en komen samen met het bestuur van de Vlaamse Tennis Vereniging. Tevergeefs!

1997: stad Diksmuide legt 2 nieuwe tennisterreinen aan in kunststof. De volwassenen zijn intussen uitgeweken naar andere clubs die beschikken over gravelterreinen. De nieuwe terreinen worden vooral gebruikt om les te geven.

2002: Viering van het 20-jarig bestaan van de club.

2005: Ward Vandepoele en Louis Hoorelbeke worden West-Vlaams en Vlaams kampioen bij de U13

2006: Voor de tweede maal op rij worden Ward en Louis West-Vlaams kampioen maar verliezen de finale van het Vlaams kampioenschap in Antwerpen

2007:

 • stad Diksmuide wil investeren in twee nieuwe Somclay terreinen. Eddy Decaestecker, intussen voorzitter, verlaat TC Come Back Langemark om samen met een nieuw bestuur De Maene nieuw leven in te blazen.
 • Stad Diksmuide biedt ons de mogelijkheid om de sportzaal van het K.T.A. te gebruiken in de winterperiode. Dat was voor het trainersteam een grote opluchting.

2008:

 • De voorzitter gaat steun zoeken bij collega Andy Hoedt. Andy en wat later Karel Degryse komen in het bestuur. Milo Opsomer is penningmeester en Georges Demaeght zal ook nog een paar jaren actief blijven in het bestuur. Ook Ines Delanghe was enkele jaren bestuurslid
 • De jeugdwerking boomt en al snel moeten we op zoek naar extra lesgevers: Karel Degryse, Frederic Monteyne, Lander Decaestecker, Frederik Loncke worden ingeschakeld.

2009: nog versterking op komst. Eerst neemt Georges Demaeght afscheid van het bestuur en wat later Milo Opsomer. Een nieuwe sterke vrouw wordt secretaris: Ilse De Marez. Ook Franky De Keyser wordt met open armen ontvangen.

2010:

 • TC De Maene sluit zich aan bij de V.T.V.
 • Een derde somclay veld wordt aangelegd
 • Vijf ploegen spelen interclub.
 • Volwassenen komen terug naar Diksmuide
 • We sluiten het jaar af met 196 leden

2011:

 • Bouw van clubhuis. Onze chalet wordt de eerste bar in de geschiedenis van De Maene. Eindelijk een plekje waar spelers en supporters lekker kunnen napraten en een feestje bouwen.
 • Activiteiten voor de jeugd kennen veel succes: steeds meer jongeren bieden zich aan en het jaarlijks clubtornooi voor jongeren wordt massaal gesmaakt.
 • Ook worden weer lessen voor volwassenen georganiseerd.

2012:

 • Ines Delanghe, barverantwoordelijke wordt vervangen door Dominique Haemelinck. In de bar wordt er gewerkt met vrijwilligers. Bestuursleden, trainers en enkele leden nemen deze taak op zich.
 • Een vierde somclay terrein wordt aangelegd. Dat biedt nog meer mogelijkheden om ploegen te laten deelnemen aan de interclubkompetitie.
 • Onze club bestaat 30 jaar

2013: de sporthal van het VTI is een extra locatie om les te geven.

2015: Start2tennis zorgt voor de komst van veel nieuwe leden. Vooral ouders van spelende kinderen sluiten zich hier bij aan.

2016:

 • het aantal leden is intussen bijna gestegen tot 500. Meer dan 250 jongeren tussen 5 en 18 jaar volgen les. Er is een overbezetting van de terreinen.
 • De vraag om deel te kunnen nemen aan de interclubkompetitie wordt groter.
 • Een indoorzaal is onze grootste droom. In de winterperiode gaan heel wat volwassen indoor spelen in Kortemark, Ieper, Middelkerke, …
 • Drie van de vier velden krijgen verlichting. Dit biedt heel wat mogelijkheden zoals het organiseren van tornooien.
 • Het eerste Antargaz dubbeltornooi wordt georganiseerd. Dit bleek een schot in de roos, er kwamen heel wat leden van andere clubs spelen.

2017: Volgens de analyse van Tennis Vlaanderen zijn wij een TOP-club naar organisatie en jeugdwerking. Een voorbeeld voor vele andere clubs in Vlaanderen. Een club die 7 jaren terug bijna niemand kende maar nu heel wat waardering krijgt van andere clubs. Intussen hebben we 13 gediplomeerde trainers die er voor gaan. Maar vaak weegt het wel op de groep omdat we voor het geven van lessenreeksen en tenniskampen zo afhankelijk zijn van het feit dat we geen eigen indoorhal hebben waar we terecht kunnen. Maar volgens dezelfde doorlichting zijn we een FLOP-club omdat we onvoldoende outdoor- en indoorterreinen hebben. Met ons ledenaantal zouden we moeten beschikken over 8 tot 10 outdoorterreinen en 3 tot 4 indoorterreinen

 

2018:

 • We hebben intussen al heel wat stappen ondernomen in voorbereiding van de bouw van een indoorhal. De grond zou in erfpacht geschonken worden door stad Diksmuide.
 • De grond die ons ter beschikking wordt gegeven is gelegen op de sportsite ‘De Pluimen’ in Diksmuide. Onze buren outdoor zijn de plaatselijke voetbalclub KSVD Diksmuide, de atletiekclub en de accommodatie voor het hamerslingeren. Indoor in de sporthal worden de indoorsporten beoefend zoals volleybal, zaalvoetbal en heel wat activiteiten voor kinderen en senioren georganiseerd door de sportdienst. Momenteel is de bouw van een tweede sporthal en een nieuw zwembad van start gegaan.
 • De groei van het aantal jeugdleden verplicht ons om extra trainers aan te trekken. Eduardo, een Mexicaanse tennisspeler gaat samen met zijn vriendin ons team versterken. Ook meer en meer jeugdspelers volgen een opleiding als aspirant om de trainers bij te staan bij de allerkleinsten.

2019:

 • We verlaten de sporthallen van het VTI en KTA want we kunnen nu vele momenten terecht in één van de Diksmuidse sporthallen.
 • De bouw van onze eigen tennishal krijgt stilletjes aan vorm.
 • Eduardo Peralta verhuist naar Gent en verlaat De Maene. Hij depaneert ons nog heel de zomer zodat we op zoek kunnen gaan naar een nieuwe hoofdtrainer.
 • Een A-speler en trainer uit Duinkerke komt ons team versterken. Andy Hoedt blijft de jeugdwerking delegeren.

2020:

 • Nog 3 extra bestuursleden komen onze rangen vervoegen. Tjorven Jonckheere, Kurt Proot en Thomas Bal. Goede taakverdelingen zorgen voor een goede clubwerking.
 • Onze eigen tennistempel is afgewerkt.
 • Corona steekt stokken in de wielen en zorgt voor heel wat organisatorische problemen.

2021:

 • In de maand oktober worden onze nieuwe padelvelden in gebruik genomen. Grond in erfpacht  geschonken door Stad Diksmuide. Dit zorgt voor 180 extra leden. We zijn genoodzaakt een ledenstop in te voeren.
 • Wim Smet ambieert de taak van hoofdtrainer en wordt fulltime trainer van Tc De Maene.
 • In 2021 laten onze jeugdinterclubploegen weer van zich horen. De meisjes U15 (Mare Laridon, Svea Hoedt, Tine Vanneste)en de jongens U15 (Tore Laridon, Victor Hoedt, Brecht Bailleul) winnen het West-Vlaams kampioenschap in Kortemark. En in de maand september behalen ze ook de Vlaamse titel.

       1 april 2021: 22 trainers o.l.v. Wim Smet geven de goed gestructureerde club nog een extra boost

2022:

 • een grote storm zorgt voor grote schade aan onze padelvelden. De kosten lopen op tot 30.000 €. In één week tijd waren ze weer speelklaar.
 • Intussen zijn we toe aan de zesde editie van ons Antargaz dubbeltornooi.
 • Terzelfdertijd organiseren we ons eerste cupra padeltornooi.
 • Onze damesploeg wordt West-Vlaams kampioen en verliest in de halve finale voor het Vlaams kampioenschap van Zele.
 • Vier jeugdploegen mogen de finales van het West-Vlaams kampioenschap spelen. De jongens 9 en de meisjes 11 winnen en mogen gaan strijden voor de Vlaamse titel. De jongens 13 en meisjes 15 struikelen in de halve finale.
 • De viering van het 40 jarig bestaan van de club
 • We eindigen het jaar met 740 leden. Het hoogste aantal ooit. Dank je wel: alle spelers jong en oud, alle 22 trainers en het zevenkoppig bestuur.
 • Tc De Maene 40 jaar jong.

2023

 • Van de 12 jeugdinterclubploegen gaan er 10 door naar de eindronde
 • De meisjes U11 afd. 4 worden West Vlaams kampioen. Proficiat Nina, Michelle en Marie-Laure
 • De jongens U13 afd. 2 worden West Vlaams kampioen, ze worden ook Vlaams kampioen. Proficiat Robin en Pavel.
 • Nele Verstraete, Siegfried Matthys spelen eindronde enkel.
 • Karl Vannieuwkerke en Lander Decaestecker verliezen finale in heren dubbel 60
 • Velden outdoor krijgen opknapbeurt. Dankjewel stad Diksmuide
 • Derde editie van de Gastronomic Tennis Battles. Opnieuw meer deelnemers
 • Meer dan 300 spelers nemen deel aan het clubkampioenschap.
 • De club investeert in zonnepanelen en ledverlichting outdoor
 • Animatieteam van de Maene organiseert vele activiteiten zoals paaseierenraap, kerstmarkt, … Met de opbrengst sponsoren ze de verschillende kidstornooien. Dankjewel
 • De storm in oktober zorgt opnieuw voor schade aan de padelterreinen

2024

 • Een record aantal interclubploegen in de geschiedenis van De Maene: 28 ploegen
 • Tweede editie van Sweet Spot enkeltornooi
 • Installatie van zonnepanelen en ledverlichting

Sportieve groet,

Voorzitter Eddy